17aprilie2020

Gustoșe, numa’ bune de pus în cuptor

Gustoșe, numa’ bune de pus în cuptor

Am avut de mai mult timp în plan să lansăm o serie nouă de preparate rapid de gătit și la îndemâna chiar și a celor care nu se pricep la făcut mâncare, dar, cum-necum, nu am apucat. Iată însă că a venit momentul să facem și asta, așa că vă invităm acum să încercați GUSTOȘELE, bunătățile noastre gata făcute, numa’ bune de pus în cuptor.

’’Gata făcute’’ înseamnă că am meșteșugit pulpa și cotletul de miel cu vin, ulei, fenicul, cimbru, boia, sare, piper și le-am ambalat astfel încât să nu trebuiască decât să le pui în tavă (fără să o mai ungi) și să le bagi direct în cuptorul încins la 145-150 Celsius. Acolo trebuie să stea în tihnă aproape 3 ore și jumătate. Cât timp ele se fac, ai vreme să pregătești garniturile astfel încât să ai o masă pe cinste.

Dacă nu știi ce fel de garnituri să le potrivești, îți dăm noi două idei. Spre exemplu, pentru pulpa de miel poți face un piure de păstânac și sos de bacon. Hai să-ți zicem cum îl facem noi:



Ce ingrediente punem?

 Pentru piure

1 kg păstarnac

250 ml lapte de vacă

200 gr unt

12 gr sare

Pentru sos

200 gr bacon

40 gr amidon

2 gr cimbru uscat

2 gr piper proaspăt măcinat

10 gr pastă de roșii

 

Cum procedăm?

Curățăm păstârnacul, îl tăiem cubulețe, îl introducem într-o oală în care adăugăm apă și jumătate din cantitatea de lapte, plus sarea și le punem la fiert timp de aproximativ 30 minute. După ce păstârnacul a fiert, îl scurgem și îl dăm prin blender împreună cu untul și restul de lapte.

În cazul sosului de bacon, tăiem baconul cubulețe fine, îl călim într-o tigaie la foc mediu și, timp de 4-5 minute, adăugăm 400 ml apă, piper, cimbru și pastă de roșii. Îl lăsăm să fiarbă vreo 15 minute. Separat dizolvăm amidonul în puțină apă rece și îl adăugăm peste compoziția din tigaie, lăsăm să dea în două-trei clocote, după care oprim focul și îl lăsăm să se odihnescă 4-5 minute înainte de a-l pune în farfurie cu pulpa și piureul de păstârnac.

La cotletul de miel, în schimb, pregătim de multe ori fasole verde sote și sparanghel.



Ce ingrediente punem?

300 gr sparanghel

400 gr fasole verde păstăi lungi

200 gr roșii cherry

10 gr sare

4 gr piper

100 gr unt

2 crenguțe mărar

1 cățel usturoi

Cum procedăm?

Punem sparanghelul și fasolea la fiert în apă, dar în vase diferite. Sparanghelul îl fierbem circa 5 minute, după care îl scoatem într-un bol cu apă rece pentru a stopa fierberea (în felul acesta reușim să-i păstrăm culoarea verde). Fasolea o fierbem în jur de 12 minute, după care procedăm întocmai ca și cu sparanghelul. Separat, într-o tigaie călim roșiile, împreună cu usturoiul în 50 gr de unt plus jumătate din sare, până începem să se înmoaie (vreo 5 minute), adăugăm peste fasolea și mai călim împreună un minut, două. Într-o altă tigaie sotăm sparanghelul cu unt, restul de sare și piper. La sfârșit, le punem alături de cotletul de miel. 

Să-ți fie de bune!