Folosim cookie-uri proprii cât și plasate de terți pentru a îmbunătăți experiența de navigare a tuturor vizitatorilor precum și pentru a măsura eficiența acestui website.
26iunie2019

Un gulaș tradițional, ca la bunici acasă

Un gulaș tradițional, ca la bunici acasă

De multe ori ne așezăm la masă și împărtășim din secretele bucătăriilor noastre. Așa se face că, prieteni dragi nouă ne-au povestit de supa văcarului, preparat care datează tocmai din Evul Mediu. Prin secolul XVIII, tocănița umilă a pastorului ungur, despre care aminteau cu drag bătrânii familiei, s-a transformat în ceea ce numim noi gulaș, o rețetă internațională, preluată și de bucătăria ardelenească.

 

Ce ingrediente punem?

780 g carne de vită (mânzat)

450 g oase mânzat

3 l apă

3 morcovi medii

1 țelină mică

2 cepe

2 căței de usturoi

1 lingură pastă de ardei iute

2 linguri pastă gulaș dulce

2 linguri pastă de tomate

2 linguri ulei floarea soarelui

1 lingură sare de mare

1 vârf de linguriță piper

1 lingurinta chimen

1 lingură boia

 

Pentru găluște:

2 ouă

133 g făină albă

 

Cum procedăm?

Înainte de toate, trebuie să știți că cel mai bun glaș se gătește încet și în cantități mari, de preferabil la ceaun. Ștefan, patriarhul familiei noastre, recomandă mânzatul deoarece carnea mai tare necesită o atenție sporită la gătit.Am pus oasele de vită și cojile de la legumele proaspăt tăiate la foc mic timp de 2 ore.Într-o oală am încins uleiul și am adăugat ceapa tocată mărunt și legumele. Între timp, am porționat carnea de vită și am tăiat-o cubulețe.Am adăugat carnea și am amestecat energic până ce s-a prăjit pe toate părțile. Când toată zeama a scăzut, am pus pasta de tomate și cea de ardei, condimentele și cei 3 litri de apă fără oase.

Am amestecat ouăle, făina și un praf de soare și am frământat până a rezultat un aluat fraged fără cocoloașe.

După jumătate de ceas, am adăugat găluștele de făină și am lăsat să fiarbă un sfert de oră. Când carnea a fost moale, am sărat delicat amestecul și am completat cu apă când a fost necesar.

Am lăsat la odihnit și am servit, alături de cei dragi, cu pătrunjel tocat deasupra, un ardei iute și o lingură de smântână. Noi vă recomandăm și un pahar de pălincă.Poftim la masă!