Folosim cookie-uri proprii cât și plasate de terți pentru a îmbunătăți experiența de navigare a tuturor vizitatorilor precum și pentru a măsura eficiența acestui website.
17mai2019

Antricot de vită cu sos de smântână și trufe

Antricot de vită cu sos de smântână și trufe

Carnea de Black Angus se poate prepara în diferite feluri, cele mai cunoscute fiind fripturile și grătarul de Angus. Există și o serie de proprietăți care ajută la gătirea unui steak suculent, fraged și gustos: rasa bovinei de la care provine carnea, alimentația animalului, tranșarea, maturarea și ambalarea, gradul de marmorare, bucata de carne folosită, modul de pregătire și gătire a cărnii.

Carnea de vită este premium deoarece Karpaten Meat, colaboratorii noștri, cresc exclusiv bovine din rasa Angus. Carnea de un roşu aprins a bovinelor ANGUS impresionează prin gustul ei fin și consistent. Este fragedă, suculentă și aromată, potrivită pentru maturare la standarde europene. Odată ajunsă în fabrica noastră, carnea de vită este maturată în frigidere speciale, ventilate, la temperatură controlată, timp de 21 de zile.

ANTRICOT DE VITĂ LA TIGAIE

 

antricot de vită Black Angus – maturat

usturoi, rozmarin, cimbru

sare, piper

ulei presat la rece Naturline/Luna Solai/unt

smântână Bonas

Antricotul de vită se feliază la o grosime de aproximativ 2,5 cm, nu mai mult de trei degete, spun specialiștii. Asta pentru că dacă este prea subțire, felia riscă să fie mult prea gătită, iar dacă este prea groasă am putea întâmpina greutăți la servire (în sânge). Carnea se masează cu ulei de rapiță și un praf de sare.În general, sarea întărește fibra musculară, mai ales în combinație cu alte condimente (piper, boia, chilli), condimente care se pot arde la 200-300°C. Așa că eu adaug puțină sare peste carnea crudă iar, la final, restul condimentelor. Pentru arome suplimentare, înainte de gătire, carnea se poate păstra 30 de minute în frigider cu usturoi, rozmarin, busuioc, oregano și alte ierburi. Multe gospodine consideră că vita trebuie să ajungă la temperatura camerei înainte de preparare, însă orice regulament de păstrare a cărnii spune că aceasta trebuie să stea în spații răcite, ce au o temperatură de maxim 4°C și o umiditate a aerului de cel mult 85%, spune prietenul și colaboratorul nostru, Ciprian Tătaru.

După ce tigaia este bine încălzită, se adaugă uleiul de rapiță și antricotul de vită. O felie tăiată corect are nevoie de 7 minute de gătire, la foc mediu, pentru ambele părți. Este important ca tigaia să nu fie aglomerată. Nu se ocupă mai mult de 70 % din suprafața ei pentru că, în caz contrar, temperatura de gătire va scădea iar carnea va fi mai mult fiartă decât prăjită. Fiecare bucată de grăsime aduce un supliment de gust cărnii maturate.


Sunetul este elementul care ne ghidează atunci când facem un steak. Într-o tigaie în care nu este sunet, înseamnă că nu este nici ulei și nici altceva care ar putea să întrețină corect căldura. Uleiul, în cazul nostru de rapiță, este cel care întreține temperatura. Dacă veți ține mâna deasupra tigăii, în câteva secunde veți simți o căldură puternică în centrul palmei. Palma este un mod de control foarte bun, nu recomand să bateți tigaia cu vârful degetului, așa cum o fac mulți bucătari, adaugă Ciprian Tătaru.

 


Carnea se întoarce de două ori, iar la finalul gătirii se lasă la odihnit câteva minute. Se oprește focul pentru câteva minute, se adaugă unt care, împreună cu grăsimea de la vită se va transforma într-un sos pentru servire. Carnea se lasă la relaxat, preț de câteva minute, se porționează și se servește pofticioșilor cu sos de smântână lichidă și trufe. Poftă bună!