Folosim cookie-uri proprii cât și plasate de terți pentru a îmbunătăți experiența de navigare a tuturor vizitatorilor precum și pentru a măsura eficiența acestui website.
10mai2019

Recomandare de weekend: Hamburger Black Angus

Recomandare de weekend: Hamburger Black Angus
Mania hamburgererilor face înconjorul lumii, iar apetitul românilor pentru acest tip de produs este din ce în ce mai mare. Așa că, împreună cu prietenii și colaboratorii noștri, Ciprian Tătaru și Tudor Marcu, am preparat trei hamburgeri de vită Black Angus în combinație cu produse locale ale membrilor AgroTransilvania Cluster, produse atât de dragi nouă. Hamburgerii îi găsiți în magazinele noastre Moldovan și Cosm-Fan, în caserole de două bucăți.

 

HAMBURGER DE VITĂ BLACK ANGUS

(3 moduri de servire)

 

chifle de pâine Panemar

hamburger de vită Moldovan

cașcaval Bonas/produs de Țaga/ telemea bivoliță Țarina

ulei presat la rece Naturline/Luna Solai

dulceață de ardei iute Arovit

smântână Bonas

ardei copt

salată verde, leurdă, ceapă, pătrunjel Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic

 

Hamburgerii de vită se pot găti pe plită electrică, în tigaie sau pe grătar. Ca și sursă de căldură, plita nu este atât de agresivă ca și tigaia, dar are avantajul că se poate controla termic mult mai ușor. Totuși varianta ideală rămâne grătarul cu cărbuni.Tigaia se stropește cu ulei presat la rece. Ca să fie gătiți mediu, hamburgerii cruzi ar trebui să stea la foc, maxim 3 minute pe fiecare parte. Atunci când partea expusă la căldură capătă o crustă caramelizată, brun-roșcată, ne putem da seama că hamburgerul a fost gătit mediu, este savuroasă și suculentă. Dacă o gătim în exces, lichidul care ar trebui să pătrundă la relaxare dispare, iar carnea va nu va mai fi la fel de savuroasă, spune Ciprian Tătaru. Pentru cei care doresc hamburgeri bine gătiți (well-done), recomandăm ca pregătirea să nu dureze, în total, mai mult de 9 minute.


Temperatura este foarte importantă atunci când gătim carne de vită. Pentru că vorbim de burger black angus, temperatura trebuie controlată astfel încât carnea să fie prăjită, nu fiartă. Aș aprecia o temperatură potrivită de 250°- 300°C pentru un grătar sau o tigaie și maxim 250°C pentru o plită, adaugă Ciprian Tătaru.

Un secret al bucătarilor este așezarea feliei de brânză pe carne, când încă aceasta este conectată la o sursă de căldură. Iar altul că, după prăjire, orice proteină de origine animală se lasă la relaxare, în sucul propriu, pentru 2-3 minute.

Prima noastră recomandare de hamburger se montează în ordinea: bază chiflă, carne de vită, cașcaval, salată, ardei copt, sos lăsat de ardei.

 

Cea de-a doua recomandare de servire este: bază chiflă, sos de smântână cu ceapă verde și pătrunjel, carne de vită, produs de Țaga, salată verde, ardei copt, dulceață de ardei.

Specialul, cum îi spunem noi, se montează după cum urmează: pe baza chiflei se pus un sos de smântână, leurdă și ceapă verde, pastila de carne, telemea de bivoliță și salată verde.  Gata de servit, toți hamburgerii se pot secționa și monta pe o placă de ardezie. Nu puteam să ne dorim mai mult, decât o halbă de bere de la Klausen Burger.

Poftă bună!